Maďarská ropná skupina MOL prudce zvýšila čtvrtletní zisk

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 17. listopadu (ČTK) - Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL ve třetím čtvrtletí prudce zvýšila čistý zisk na 92 miliard forintů (přes osm miliard Kč) ze 13 miliard forintů před rokem. Oznámila to dnes firma. Ještě výrazněji se hospodaření zlepšilo při srovnání se druhým čtvrtletím, ve kterém společnost prodělala 43 miliard forintů.

Čistý zisk podle agentury Reuters mírně překonal očekávání analytiků navzdory nové "krizové dani", kterou maďarská vláda uvalila na energetický sektor. Provozní zisk se více než ztrojnásobil na 126 miliard forintů. "Celkově je to silný soubor výsledků tažených silným provozním výkonem," uvedl analytik Tamas Pletser ze společnosti ING Bank.

Firma MOL předpokládá, že vnější podmínky budou v příštím roce podobné jako letos. "Ceny ropy se budou pravděpodobně pohybovat ve stejných rozpětích jako letos s určitými výkyvy nahoru i dolů," uvedla. Dodala, že napřesrok počítá s dalším růstem marží u petrochemických aktivit.

MOL podniká na českém trhu s pohonnými hmotami prostřednictvím slovenské dceřiné společnosti Slovnaft. Ta v letošních prvních třech čtvrtletích hospodařila s čistým ziskem 26 milionů eur (640 milionů Kč) po ztrátě 19 milionů eur před rokem. Ke zlepšení hospodaření Slovnaftu přispěly vyšší ceny paliv na mezinárodních trzích a lepší výsledky petrochemické divize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK