Euro se drží v blízkosti sedmitýdenního minima kvůli Irsku

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. listopadu (ČTK) - Euro dnes vůči dolaru mírně posílilo poté, co údaje o inflaci ve Spojených státech podpořily rozhodnutí americké centrální banky (Fed) uvolnit měnovou politiku. Zůstalo však v blízkosti sedmitýdenního minima kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhových problémů Irska.

Kolem 16:00 SEČ jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,3 procenta na 1,3534 USD. V úterý se propadla až na 1,3446 USD, tedy na nejnižší úroveň od 28. září, napsala agentura Reuters.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn v úterý oznámil, že Irsko začne jednat s Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem o restrukturalizaci domácího bankovního sektoru, který se dostal do značných problémů. Zatím ale nejde o žádost o finanční pomoc.

"Pokud se irské problémy vyřeší, mohlo by euro zamířit vzhůru. Obecná tendence je ale sestupná, protože nejistota nepanuje pouze ohledně Řecka, ale také ohledně Portugalska a Španělska," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK