Ceny ropy v obavách z čínských kroků klesají, WTI pod 82 dolary

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes nadále klesaly a americká lehká ropa WTI sestoupila pod 82 dolarů za barel. Ropný trh má obavy z toho, že Čína v rámci boje proti růstu inflace dál zvýší úrokové sazby, což by ve druhé největší ekonomice světa mohlo oslabit poptávku po energii a podkopat oživování globální ekonomiky. Od minulého čtvrtku, kdy ropa vystoupila na více než dvouleté maximum nad 88 dolary, už její cena klesla o více než sedm procent.

Barel WTI se po 15:00 SEČ prodával za zhruba 81,80 dolaru a proti předchozímu závěru v New Yorku ztrácel více než půl dolaru. Předtím WTI sestoupila až na 81,18 USD, nejníže od 29. října. Severomořská ropa Brent oslabila o 30 centů na zhruba 84,40 USD za dolar a předtím klesla až na 83,57 dolaru.

Čínský premiér Wen Ťia-pao tento týden prohlásil, že jeho vláda připravuje kroky k zabrzdění cenového růstu, protože politicky citlivé ceny potravin jsou již meziročně vyšší o více než deset procent. Vedle zavedení cenové regulace a dalších administrativních opatření se čekají zejména další protiinflační kroky centrální banky, které by mohly oslabit ekonomický růst v Číně i jinde.

Dolar se dnes k euru držel na maximu za posledních sedm týdnů. Po zprávě o slabé inflaci v USA však začal oslabovat. Silný dolar v posledních dnech nutí investory opouštět trh komodit a dalších rizikových aktiv.

K odchodu od rizikových aktiv nutí investory i nová fáze dluhové krize eurozóny, která se nyní soustředí na Irsko. To se dnes zavázalo, že bude s EU a Mezinárodním měnovým fondem jednat o řešení své bankovní krize, která prudce zvýšila rozpočtový deficit a ohrozila schopnost země splácet v budoucnu dluhy.

Trh nyní čeká na pravidelné údaje o týdenním vývoji ropných zásob v USA. Údaje soukromého institutu API ukázaly za minulý týden nečekaný růst zásob o 7,7 milionu barelů a investoři nyní sledují, zda tento vývoj potvrdí i vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:05 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 84,43 84,73 New York - Nymex WTI prosinec 81,78 82,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK