Americké akcie mírně rostou, sleduje se Irsko a Čína

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy v polovině dnešního obchodování mírně rostly, zejména díky maloobchodnímu sektoru. Investoři zůstávají opatrní vzhledem k irské dluhové krizi a zaměřují se rovněž na Čínu, která se chystá dále přitvrdit měnovou politiku. Oba tyto faktory v úterý přispěly k výraznému poklesu amerických akcií.

Dow Jonesův index v polovině dne rostl o 0,1 procenta na 11.034 bodů. Index mimoburzovního trhu Nasdaq posílil o 0,6 procenta na 1484 bodů. V úterý Dow Jones ztratil 1,6 procenta.

"Po bouřlivém úterku se lidé na trhu vůči Irsku a Číně uchýlili do vyčkávání," řekl agentuře Reuters prezident firmy Chase Investment Counsel Peter Tuz.

Z počáteční stagnace dostaly trh akcie maloobchodního sektoru, které reagovaly na příznivý výhled diskontního řetězce Target. Jeho akcie vzrostly o čtyři procenta a oborový index maloobchodu získal jedno procento.

Investoři sledují zejména vývoj kolem irské dluhové krize. Irsko se dnes zavázalo, že bude s EU a Mezinárodním měnovým fondem jednat o řešení své bankovní krize, která prudce zvýšila rozpočtový deficit a ohrozila schopnost země splácet v budoucnu dluhy. Investoři však nemají jasno, zda Dublin přijme finanční podporu, kterou sice zatím nepotřebuje, ale která by mohla stabilizovat otřesený evropský trh vládních dluhopisů.

Čínská vláda dnes dala najevo, že přijme kroky k zabrzdění cenového růstu, protože politicky citlivé ceny potravin jsou již meziročně vyšší o více než deset procent. Vedle zavedení cenové regulace a dalších administrativních opatření se čekají zejména nové protiinflační kroky v měnové politice, které by mohly oslabit ekonomický růst v Číně i jinde ve světě.

Dnešní statistické údaje naznačily, že ekonomika USA zůstává slabá. Inflace v říjnu dál klesala a meziroční růst cen byl nejnižší v historii těchto statistik. Tempo zahajované obytné výstavby kleslo minulý měsíc na nejnižší úroveň za rok a půl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK