Air France-KLM se ve 2.čtvrtletí vrátila do zisku,zlepšila výhled

17.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. listopadu (ČTK) - Největší evropská letecká společnost Air France-KLM se ve druhém čtvrtletí svého finančního roku vrátila do kladných čísel a její čistý zisk dosáhl 290 milionů eur (7,1 miliardy Kč) proti ztrátě 147 milionů eur před rokem. Díky oživování poptávky a úsporám nákladů firma v dnešní zprávě zlepšila výhled pro celý rok do příštího března.

Na provozní úrovni vytvořila Air France-KLM zisk 576 milionů eur proti ztrátě 47 milionů eur o rok dříve. V prvním čtvrtletí do konce června utrpěla firma ztrátu, protože přišla odhadem o 158 milionů eur kvůli jarnímu omezení letů v důsledku sopečného prachu nad Evropou.

U provozního zisku pro celý rok nyní společnost čeká výsledek více než 300 milionů eur proti ztrátě 1,3 miliardy eur v předešlém roce. Firma zlepšila svůj výhled již minulý měsíc, kdy proti původně odhadované ztrátě předpověděla nespecifikovaný zisk.

Air France-KLM nyní těží ze zlepšené situace na trhu a z oživování poptávky po letecké přepravě. Společnost rovněž omezila přepravní kapacity, aby působila na oživení cen.

"V kontextu příznivější ekonomické situace nám všechny strategické kroky, které jsme za poslední rok podnikli, umožnili vrátit se do zisku," uvedl ve firemním sdělení generální ředitel Air France-KLM Pierre-Henri Gourgeon. Firma stanovila pro příští tři roky plán snížení nákladů o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK