Americké akcie po prodejích bank skončily bez větších změn

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Americké akcie skončily středeční obchodování bez větších změn, protože prodeje bankovních akcií v závěru dne smazaly předchozí zisky. Investoři zůstali obezřetní kvůli obavám z dluhové krize v eurozóně a zaměřovali se rovněž na Čínu, která se chystá dále přitvrdit měnovou politiku. Trhu nepomohly ani slabé údaje z americké ekonomiky.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,14 procenta na 11.007,88 bodu a navázal na úterní propad o 1,6 procenta. Širší index S&P 500 nepatrně získal a index mimoburzovního trhu Nasdaq posílil o 0,25 procenta na 2476,01 bodu.

Během dne akcie mírně rostly především díky maloobchodnímu sektoru, který reagoval na příznivý výhled diskontního řetězce Target. V závěru dne však hlavní index newyorské burz stáhly dolů prodeje bankovních akcií poté, co americká centrální banka (Fed) sdělila, že opět otestuje schopnost 19 velkých finančních institucí vydržet nepříznivé scénáře vývoje ekonomiky.

"Myslím, že se na trhu prosazuje trend poklesu. V této chvíli to je znepokojivé, vzhledem k tomu, že včera (v úterý) nastal výprodej při velkém obchodním objemu a špatném poměru mezi rostoucími a klesajícími tituly," řekl agentuře Reuters analytik newyorské firmy Shields & Co Frank Getz. Index S&P 500 po silném růstu v září a říjnu ztratil od 5. listopadu čtyři procenta.

Investoři sledují zejména vývoj kolem irské dluhové krize a signály z Pekingu o možném zpřísnění čínské měnové politiky. Irsko se ve středu zavázalo, že bude s EU a Mezinárodním měnovým fondem jednat o řešení své bankovní krize, která prudce zvýšila rozpočtový deficit a ohrozila schopnost země splácet v budoucnu dluhy. Čínská vláda sdělila, že přijme kroky k zabrzdění cenového růstu, protože politicky citlivé ceny potravin jsou již meziročně vyšší o více než deset procent.

Statistické údaje naznačily, že ekonomika USA zůstává slabá. Inflace v říjnu dál klesala a meziroční růst cen byl nejnižší v historii těchto statistik. Tempo zahajované obytné výstavby kleslo minulý měsíc na nejnižší úroveň za rok a půl.

Dolar vůči euru mírně oslabil v reakci na údaje o poklesu americké inflace. Trh doufá, že Irsko přijme od EU finanční pomoc, což by mohlo stabilizovat evropský trh dluhopisů. Evropská měna však zůstala v blízkosti sedmitýdenního minima, kam klesla v minulých dnech kvůli obavám z irské dluhové krize.

Dolar k euru v závěru newyorského obchodování klesl o 0,2 procenta na 1,3520 USD, předtím však evropská měna sestoupila až na 1,3460 USD, k blízkosti úterního sedmitýdenního minima 1,3446 USD. Vůči jenu dolar zůstal blízko šestitýdenního maxima 83,60 JPY. Proti koši měn americká měna oslabila o 0,1 procenta a dál sestoupila z úterního sedmitýdenního maxima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK