Rekordní emise akcií GM vynesla přes 20 miliard dolarů

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors získala prodejem svých akcií 20,1 miliardy dolarů (364 miliard Kč). Její primární nabídka akcií se tak stala největší v historii Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters. Pokud upisovatelé akcií využijí rovněž své opce, dosáhne celkový výtěžek 23,1 miliardy dolarů.

Podíl americké vlády v GM by tak měl klesnout na zhruba 33 procent ze současných 61 procent. S akciemi GM by se dnes mělo začít obchodovat na burzách v New Yorku a Torontu.

GM prodala 478 milionů kmenových akcií za 33 dolarů za kus, což jí vyneslo 15,77 miliardy dolarů. Dalších 4,35 miliardy dolarů získala prodejem preferenčních akcií, napsala agentura Reuters.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Nejvíce peněz na záchranu automobilky poskytla americká vláda, která za to získala nad podnikem většinovou kontrolu.

GM letos ve třech čtvrtletích vydělala celkem pět miliard dolarů a je na cestě k prvnímu celoročnímu zisku od roku 2004. Její evropská divize nicméně nadále vykazuje ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK