Japonské akcie díky slabému jenu stouply na maximum za pět měsíců

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes vystoupily o více než dvě procenta na pětiměsíční maximum a překonaly důležitou psychologickou hranici 10,000 bodů. Tokijskou burzu žene vzhůru silný příliv zahraničních i domácích investorů, které láká k nákupům oslabování japonské měny v posledních dnech.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru vzrostl o 2,1 procenta na 10.013,63 bodu a dostal se nejvýše od 22. června. Jeho růst se zrychlil po proražení technické hranice kolem 9920 bodů.

Kurz jenu v minulých měsících zpevňoval, což japonské akcie oslabovalo, protože silný jen podkopává japonský vývoz a tím i celou ekonomiku. Tento měsíc však jen z 15letého maxima k dolaru na 80,21 JPY oslabil o čtyři procenta, což přitáhlo investory zpět. Dnes podle obchodníků zahraniční fondy kupovaly méně růstové akcie například farmaceutického sektoru, ale také akcie vývozců a finančních společností.

Na devizovém trhu se růst dolaru zastavil, protože středeční údaje o slabé americké inflaci podpořily plán centrální banky (Fed) na uvolnění měnové politiky nestandardními prostředky. Obavy z irské dluhové krize se zmírnily a přestaly doléhat na euro, když Dublin slíbil spolupracovat s EU a Mezinárodním měnovým fondem na podpoře bankovního sektoru.

Dolar vůči euru klesl proti newyorskému závěru o 0,4 procenta na 1,3589 USD. Vůči jenu se držel kolem 83,30 JPY, mírně pod šestitýdenním maximem 83,60 JPY. Dolarový index ke koši šesti měn, který počátkem týdne vystoupil na sedmitýdenní maximum 79,461 bodu, dnes v Asii klesl pod hranici 79 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK