Čtvrtletní zisk Aholdu stoupl o 7,5 pct, ale nesplnil očekávání

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 18. listopadu (ČTK) - Provozní zisk nizozemského maloobchodního řetězce Ahold se ve třetím čtvrtletí zvýšil meziročně o 7,5 procenta na 285 milionů eur (sedm miliard Kč). Zisková marže kvůli nepříznivým podmínkám na americkém trhu klesla. Uvedla to dnes společnost, která provozuje supermarkety i v České republice. Výsledek je pod očekáváním trhu.

Analytici podle agentury Reuters čekali provozní zisk v průměru 317 milionů eur. Čtvrtletní celkové tržby vzrostly po odečtení kurzových změn o 4,6 procenta na 6,7 miliardy eur, což bylo v souladu s odhady. Zatímco v Nizozemsku tržby vzrostly o 4,5 procenta, na americkém trhu, který se na celkových tržbách skupiny podílí 60 procenty, se zvýšily jen o 0,6 procenta.

Základní provozní marže Aholdu z maloobchodního prodeje klesla za čtvrtletí o 0,3 procentního bodu na 4,7 procenta. Výsledky oslabovala zejména situace na americkém trhu, kde vládne silná konkurence a na nějž dopadá vysoká nezaměstnanost. Přední americký konkurent Supervalu minulý měsíc oznámil další kolo snižování cen.

"V prostředí, které zůstává obtížné, jsme vykázali další čtvrtletí solidních výsledků," uvedl generální ředitel Aholdu John Rishton. Ten v březnu odejde do čela britské společnosti Rolls-Royce a nahradí jej šéf evropské divize Aholdu Dick Boer.

Rishton dodal, že firma nyní hodlá investovat, aby zvýšila svou hodnotu pro akcionáře. Analytici čekají, jak Ahold naloží s více než dvěma miliardami eur, které má nyní v hotovostních rezervách. Objevují se dohady, že bude kupovat aktivity některých amerických konkurentů, nebo se pokusí o převzetí nizozemského prodejce Hema.

Ahold provozuje asi 2900 supermarketů a hypermarketů v 11 zemích světa. V České republice má supermarkety a hypemarkety Albert. Na loňském žebříčku největších českých maloobchodních prodejců Aholdu připadlo s odhadovanými tržbami 43 miliard korun čtvrté místo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK