ÚOHS uložil pokutu 477.000 korun společnosti Lumius

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. listopadu (ČTK) - Antimonopolní úřad uložil pokutu 477.000 korun frýdecko-místecké společnosti Lumius, která se zabývá obchodem s elektrickou energií a zemním plynem. Firma od dubna loňského roku začala vykonávat kontrolu nad Českomoravskou energetickou, aniž by k tomu měla předchozí souhlas ÚOHS. ČTK to zjistila ze sbírky rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Návrh na povolení fúze obdržel ÚOHS až v polovině července loňského roku. Fúzi nakonec rozhodnutím z druhé poloviny srpna schválil bez podmínek. Rozhodnutí nabylo právní moci 11. září 2009. Do té doby Lumius nesměl kontrolu nad firmou vykonávat. Podle rozhodnutí ÚOHS ale Lumius do té doby například odsouhlasil postup týkající se zahájení jednání o odprodeji akciového podílu ve firmě Slévárna a strojírna, a.s., který Českomoravská energetická vlastnila. Lumius dále rozhodoval o odvolání členů představenstva a dozorčí rady Českomoravské energetické a podobně.

Při stanovení výše pokuty ÚOHS vycházel z podílu firmy na trhu, délky trvání porušení zákona, následků tohoto chování, způsobu spáchání deliktu a dalších okolností. Podle aktuálně zveřejněného rozhodnutí ÚOHS uskutečnění fúze před jejím schválením úřadem nemělo negativní následky na trh.

ÚOHS může firmám za stejný typ správní deliktu ukládat pokuty až do výše deset procent z jejich čistého obratu. Dosud nejvyšší sankci, kterou v této oblasti uložil byla pokuta 10 milionů korun uložená společnosti Karlovarské minerální vody v roce 2004. Firma nerespektovala předchozí rozhodnutí ÚOHS, kterým nebyla povolena její fúze s Poděbradkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK