Italská automobilka Fiat se příští měsíc vrátí na americký trh

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 18. listopadu (ČTK) - Italská automobilka Fiat se příští měsíc vrátí na americký trh. Firma začne ve Spojených státech prodávat malý model Fiat 500 za 15.500 dolarů (zhruba 280.000 Kč). Informovala o tom agentura AP. Automobilka již vybrala 130 prodejců, kteří budou tento model nabízet zpočátku ve 39 amerických státech. V příštím roce firma hodlá v USA prodat 50.000 vozů Fiat 500.

Společnost tento týden představila verzi automobilu Fiat 500 určenou pro americký trh na autosalonu v Los Angeles. Americká verze má například vylepšený systém topení, pohodlnější sedadla a větší palivovou nádrž. Je vybavena novým čtyřválcovým motorem Multiair, který snižuje spotřebu a emise pomocí regulace přívodu vzduchu, napsala agentura AP.

Fiat opustil americký trh v roce 1983 v důsledku problémů s kvalitou. Loni firma vytvořila alianci s americkým výrobcem automobilů Chrysler. V současnosti vlastní Fiat v americkém podniku pětinový podíl a ovládá jeho vedení. Chrysler začátkem roku oznámil, že chce investovat 550 milionů dolarů (zhruba deset miliard korun) do výroby automobilů Fiat 500 ve své mexické továrně.

Fiat ve třetím čtvrtletí prudce zvýšil čistý zisk na 190 milionů eur (zhruba 4,7 miliardy Kč) z 25 milionů eur před rokem. Fiat nyní chystá oddělení výroby osobních automobilů od průmyslové divize, která zahrnuje producenta nákladních automobilů Iveco a výrobce zemědělských strojů CNH Global.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK