Honohan: Irsko zřejmě dostane od EU a MMF desítky miliard eur

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 18. listopadu (ČTK) - Irsko zřejmě nakonec přijme od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) úvěrovou pomoc v rozsahu desítek miliard eur. Předpověděl to dnes guvernér irské centrální banky Patrick Honohan. Dnes začíná v Dublinu jednat mise EU a MMF, aby připravila plán pomoci irskému bankovnímu sektoru a zabránila Irsku zbankrotovat kvůli obrovským nákladům záchrany bank.

"Očekávání jsou taková, že jednání a diskuse budou efektivní a povedou k uvolnění a čerpání úvěru," řekl Honohan v rozhlasové stanici RTE. "Určitě mluvíme o velmi značném úvěru ... v desítkách miliard eur, nic přesného však v této fázi zatím na stole není," dodal.

Mise EU a MMF má zjistit přesnější požadavky na pomoc, kterou chtějí velké země EU v čele s Německem Dublinu proti jeho vůli vnutit, aby zajistily stabilitu eura. Irská vláda má financování svých potřeb zajištěné až do léta 2011 a do té doby žádné nové peníze nepotřebuje. Má pouze zájem o pomoc pro své banky, jejichž sanace letos dostane státní rozpočet do rekordního deficitu 32 procent hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK