Qantas: V letadlech A380 bude možná zapotřebí vyměnit 40 motorů

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 18. listopadu (ČTK) - V letadlech Airbus A380 bude možná zapotřebí vyměnit zhruba 40 motorů Trent 900 společnosti Rolls-Royce, aby byla zajištěna jejich bezpečnost poté, co jeden z těchto motorů nedávno během letu explodoval. Uvedla to dnes australská letecká společnost Qantas, jejíž letoun A380 musel začátkem měsíce kvůli této explozi nouzově přistát. Výměna by se týkala zhruba poloviny všech motorů Rolls-Royce, které letouny A380 nyní používají.

"Hovořili jsme s firmami Airbus a Rolls-Royce a vyrozuměli jsme, že počet motorů (potřebujících výměnu) se pohybuje kolem 40," uvedl generální ředitel australské firmy Alan Joyce. "Rolls-Royce stále pracuje na kritériích pro to, které motory je třeba vyměnit," dodal.

Letouny A380 s motory Trent 900 používají aerolinky Qantas, Singapore Airlines a Lufthansa. Celkově mají 20 takovýchto letounů, z nichž každý má čtyři motory Trent 900, napsala agentura AP.

Letouny A380 provozují rovněž letecké společnosti Emirates Airline a Air France. Jejich stroje jsou však vybaveny motory od firmy Engine Alliance, která je společným podnikem výrobců motorů GE Aircraft Engines a Pratt & Whitney.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK