EK: Diskriminace farmářů z nových členských zemí po 2013 skončí

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. listopadu (zpravodaj ČTK) - Současný systém zemědělských dotací, který diskriminuje farmáře z nových členských zemí Evropské unie, po roce 2013 skončí. Uvedla to dnes Evropská komise v novém návrhu společné zemědělské politiky EU. Unie sice nemá mít jednotnou sazbu dotací ani v budoucnu, ale každý farmář v EU získá záruku, že nedostane méně než určité procento z průměrné sazby pro celou EU.

Průměrná sazba v evropské sedmadvacítce v současnosti činí 250 eur na hektar, tedy zhruba 6250 korun. Mezi starými a novými členskými státy, mezi nimiž je i Česko, ovšem panují obrovské rozdíly. Zatímco Řekové získávají na dotacích až 500 eur (12.500 korun) na hektar, Lotyši například jen 100 eur (zhruba 2500 korun). "Současný systém má různá pravidla pro země EU 15 (staré členské státy) a EU 12 (nové členské státy), která nemohou po roce 2013 pokračovat," řekl novinářům eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos. Bližší podrobnosti k systému EK neuvedla.

Celkově by měl být unijní rozpočet pro zemědělce podle předpokladů Evropské komise zachován po roce 2013 na zhruba stejné úrovni jako v současnosti. Farmáři aktuálně dostávají zhruba 55 miliard eur ročně, tedy téměř 1,4 bilionu korun, což je asi 40 procent celého rozpočtu EU. Tato částka ale ještě může doznat značných změn, protože stále ještě nezačala dlouho očekávaná jednání o rozpočtu unie pro roky 2014 až 2020.

Zemědělské dotace by ovšem nově měly být vázány i na ochranu životního prostředí. Podle Evropské komise společná zemědělská politika není jen pro farmáře, ale i pro občany. "Evropské zemědělství musí být konkurenceschopné nejenom ekonomicky, ale i z hlediska ochrany životního prostředí," dodal Ciolos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK