Řecko chce příští rok snížit deficit rozpočtu na 7,4 procenta HDP

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 18. listopadu (ČTK) - Řecká vláda slíbila přijmout další opatření, která by byla schopna snížit v příštím roce rozpočtový deficit na 7,4 procenta hrubého domácího produktu z letošních 9,4 procenta. Dodržela by tak podmínky úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli, avšak za cenu dalšího propadu ekonomiky. Plyne to z návrhu rozpočtu, který dnes vláda předložila parlamentu.

Schodek má podle vládního plánu klesnout o 5,1 miliardy eur (asi 126 miliard Kč) na 16,8 miliardy eur. Minulý měsíc vláda v prvním návrhu rozpočtu počítala se snížením schodku jen o 2,2 miliardy eur. Ministři financí zemí eurozóny však tento týden Aténám doporučili uskutečnit další úsporné kroky, díky nimž Řecko splnilo rozpočtové cíle sjednané v rámci květnové dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o finanční pomoci v sumě 110 miliard eur.

"Máme-li splnit rozpočtové cíle pro rok 2011, musíme přijmout další fiskální kroky založené na racionalizaci veřejných výdajů a strukturálních reformách," uvedl v parlamentu ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Řecko mělo letos snížit deficit původně na 7,8 procenta HDP, schodek však bude kvůli dopadu slabé ekonomiky a úsporných opatření na státní příjmy podstatně vyšší. Navíc statistický úřad Eurostat revidoval loňský deficit na 15,4 procenta z dosud uváděných 13,8 procenta.

Řecká ekonomika se bude pod tlakem vládních škrtů a zvýšených daní propadat i příští rok. Vláda v rozpočtu předpokládá, že HDP po letošním propadu o 4,2 procenta klesne o další tři procenta. Státní dluh se kvůli dalšímu vysokému deficitu zvýší na konci příštího roku na 152,6 procenta z letošních 142,5 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK