Podpora produkce solárních elektráren se omezí, umožní to Klaus

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Státní podpora výroby elektřiny ze slunce se od příštího roku omezí jen na malé elektrárny, které budou mít solární panely na budovách. Nové fotovoltaické elektrárny s panely na zemědělské nebo lesní půdě už na ni nárok mít nebudou. Podporu nicméně neztratí již existující elektrárny, pokud budou dodávat proud do rozvodné sítě. Počítá s tím vládní novela zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, jejíž přijetí umožní prezident Václav Klaus. Informoval dnes o tom na internetových stránkách Klaus.cz.

Klaus v dopise předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové uvedl, že novelu nepodepsal, ani nevrátil poslancům k novému projednání. "Tím umožním, aby zákon nabyl účinnosti, aniž bych s jeho zněním vyjádřil souhlas, který bych musel udělat s velkými rozpaky," uvedl prezident v dopise zveřejněném na svých internetových stránkách. Klaus již dříve řekl, že nebude blokovat žádné iniciativy v tomto směru.

Prezident v dopise připomněl, že už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se rozhodl nepodepsat, protože jak jeho východiska, tak jeho konkrétní podobu považuje za systémově chybné a pro české hospodářství, daňového poplatníka i spotřebitele energie škodlivé. "I tato novela není systémovou nápravou, ale pouze výrazem snahy napravit jednu chybnou deformaci trhu deformací jinou. Jádro problému zůstává nedotčeno a navíc hrozí nové, nezamýšlené škodlivé doprovodné efekty," konstatoval v dopise prezident.

Vládní novela je jedním z opatření kabinetu, které mají snížit lukrativnost budování solárních elektráren a omezit tak nárůst cen elektřiny pro konečné spotřebitele. Zdražení elektřiny v příštím roce tak podle premiéra Petra Nečase nepřesáhne 5,5 procenta.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek již dříve uvedl, že bez přijetí novely by podle srpnových údajů vznikly solární elektrárny o celkovém výkonu až 2300 megawattů. To by s ohledem na vysokou výkupní cenu solární elektřiny mohlo cenu elektrického proudu zvýšit o pětinu pro domácnosti a o téměř čtvrtinu pro firmy. Přijetí novely podle Kocourka zabrání do roku 2011 vzniku elektráren o výkonu zhruba 700 MW, čímž stát na podpoře ušetří zhruba 7,8 miliardy korun.

Zdražení elektřiny chce vláda omezit také zavedením daně ve výši 26 procent za výrobu elektřiny ze slunečního záření a uvalením darovací daně na emisní povolenky. Vláda rovněž plánuje zvýšit poplatky za zábor zemědělské půdy pro fotovoltaické elektrárny. Tato opatření zatím schválila sněmovna.

Prezident dnes zároveň vyzval vládu, aby se legislativou kolem produkce energie ze slunce znovu zabývala. "Vyzývám vládu, aby se touto problematikou znovu zabývala a navrhla takové řešení, které namísto řetězení dalších regulací energetického trhu povede k návratu k tržním cenám, které jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí," uvedl Klaus v dopise předsedkyni sněmovny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK