Výbor je pro zamítnutí předlohy na urychlení energetických staveb

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj dnes jednomyslně doporučil poslancům, aby zamítli senátní návrh zákona, díky němuž by se mohla urychlit výstavba energetických sítí a vodních děl. Podle poslanců není předloha koncepční, z dobré myšlenky se prý stal paskvil. Podle členů výboru bude lepší počkat na celkovou novelu stavebního zákona, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Senátní předloha má podle autorů usnadnit výstavbu zejména dalších bloků Jaderné elektrárny Temelín, odkládanou stavbu jezů na Labi a budování protipovodňových opatření. Nesouhlasila s ní ale ani vláda. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslava Kalouse půjde celková novela stavebního zákona cestou zjednodušení přípravy staveb. Odstraní překážky, které zdržují a prodražují nejen liniové a energetické stavby, ale i běžné pozemní stavby, řekl na dnešním jednání výboru Kalous.

Senátoři návrh předložili jako novelu zákona o urychlení výstavby dopravní a technické infrastruktury. Tento zákon původně předložila ve sněmovně skupina poslanců a urychlit měl pouze výstavbu rychlostní komunikace R35. Během projednávání se ale schválením pozměňovacího návrhu změnil na zákon urychlující výstavbu technické a dopravní infrastruktury.

Senátoři navrhují, aby se na energetické sítě a vodní díla vztahovala stejná pravidla jako na dálnice a silnice. Zákon by prohlásil jejich výstavbu za veřejný zájem. Potom by byl možný výkup pozemků za tržní cenu, vyvlastnění by zákon umožnil jen v případě nedohody.

Kritici ale poukazují na to, že předloha by vedla k roztříštěnosti a nepřehlednosti výkonu státní správy ve výstavbě a k prodlužování správních řízení. Zavádí také nové pojmy, jako například stavby elektrizační nebo plynárenské soustavy, které legislativa vůbec nezná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK