Akcie GM v úvodu obchodování zpevnily asi o devět procent

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Akcie největší americké automobilky General Motors se po zhruba roce a půl vrátily na burzu a hned v úvodu obchodování zpevnily asi o devět procent. Dostaly se tak těsně pod 36 dolarů, zatímco jejich zahajovací cena činila 33 dolarů za kus. Emise General Motors je největší primární emisí (IPO) ve Spojených státech a stále je šance, že bude i největší primární emisí na světě.

Generální ředitel automobilky Dan Akerson dnes zahajoval obchodování na newyorské burze, které se tradičně děje zazvoněním na zvonec. Oficiálně tak ukončil neslavné období, kdy firma prošla řízeným bankrotem, totálním ozdravením a celkově zeštíhlovací kúrou. General Motors jako ikona amerického průmyslu se tak opět zařadil mezi veřejně obchodované podniky se vším, co k tomu patří.

General Motors vyhlásil bankrot loni 1. června. Režim soudní ochrany před věřiteli však automobilka opustila v rekordním čase; už v červenci se postavila na vlastní nohy a začala znovu plnit veškeré závazky. Většinový podíl v ní ale získala americká vláda, která poskytla finance na to, aby firma provedla urychlenou restrukturalizaci. Daňoví poplatníci na záchranu General Motors vydali zhruba 50 miliard dolarů.

Vláda a další držitelé majitelé General Motors nyní investorům prodali 478 milionů kmenových akcií General Motors. Za ně inkasovali zhruba 15,8 miliardy dolarů (asi 285 miliard Kč). Aby vláda získala zpět všechny peníze, které na záchranu automobilky vynaložila, musel by kurz vystoupit nad 50 dolarů za kus. To může trvat i několik let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK