Moravskoslezský kraj si může půjčit u EIB až dvě miliardy korun

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 18. listopadu (ČTK) - Moravskoslezský kraj si může od Evropské investiční banky (EIB) půjčit do roku 2015 až dvě miliardy korun. Smlouvu o úvěrovém rámci dnes podepsali zástupci obou stran. Peníze kraj použije na spolufinancování projektů podpořených Evropskou unií, ale i na vlastní investiční akce. Během pěti let kraj počítá s celkovými investicemi kolem 4,5 miliardy korun. ČTK to sdělila mluvčí kraje Šárka Vlčková.

O čerpání úvěru u EIB rozhodl kraj už v dubnu, kdy uvažoval o výši 1,3 miliardy korun na dofinancování evropských projektů. Nakonec zastupitelé v listopadu rozhodli o navýšení úvěrového rámce na dvě miliardy s tím, že kraj očekává v následujících letech vyšší investice, vysvětlila mluvčí.

"Kraj využije úvěr na profinancování vlastního podílu u akcí spolufinancovaných z EU včetně akcí spolufinancovaných z jiných zdrojů. Případně ho využije na další významné investiční akce financované z krajského rozpočtu či krajskými příspěvkovými organizacemi," upřesnila s tím, že výše úvěru může dosáhnout nejvýše 50procentní hodnoty všech předkládaných projektů.

Podle hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) mohou být peníze použity především na rekonstrukce silnic, zateplení škol a nemocnic či modernizace sportovišť. EIB už schvaluje první akce, na jejichž realizaci budou použity. Je to například přeložka silnice u Vendryně, obchvat Opavy, revitalizace přednádražního prostoru v Ostravě-Svinově a dostavba Českobratrské ulice v centru Ostravy.

Pokud kraj nevyčerpá celé dvě miliardy korun, žádná sankce mu nehrozí. Banka vyplatí úvěr nejvýše v osmi tranších v maximální dílčí výši 250 milionů korun. Jednotlivé tranše může kraj čerpat do konce září 2015. Zajištění úvěru banka nepožaduje díky pozitivnímu ratingovému hodnocení kraje, dodala mluvčí.

Moravskoslezský kraj už u EIB jeden úvěr má, a to 1,1 miliardy Kč. V letech 2005 až 2008 jej vyčerpal a od loňského roku ho splácí ročně 110 miliony korun. Poslední splátku doplatí v roce 2018.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK