LMC: Nabídka platů v IT od loňska mírně stoupla

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. listopadu (ČTK) - Průměrná nabídka platů v oboru informačních technologií od loňska mírně vzrostla, požadavky uchazečů se naopak lehce snížily. V některých regionech se nabízený plat zvedl o více než polovinu. Vyplývá to z analýzy společnosti LMC.

Nabízené platy se v Česku nejvíce zvýšily v oblasti zabezpečení IT, kde vzrostla průměrná nabídka proti minulému roku o 32 procent. Výrazný růst nabízené mzdy je patrný také u softwarových architektů, podle regionu mezi 13 až 41 procenty, a u specialistů na celopodnikové informační systémy (11 až 26 procent). Naopak nejvýraznější pokles, na 79 procent loňské hodnoty, se týká architektů hardwarových systémů. Menší je letos platová nabídka rovněž u pracovníků podpory informačních systémů, 93 až 99 procent loňských hodnot.

Na straně uchazečů o práci se v průměru vyšší požadavky než loni objevily pouze u správců aplikačního softwaru. V porovnání s loňským rokem se zvýšily až o 18 procent. Naopak u specialistů na celopodnikové informační systémy průměrný požadavek mzdy dosahuje jen 79 až 84 procent loňské hodnoty.

"Tento vývoj odpovídá trendům, které na trhu práce sledujeme. Nyní je plat IT specialistů mnohem více navázán na výkon tak, aby plnil zejména motivační roli,“ uvedl analytik společnosti LMC Ondřej Mysliveček. Firmy se podle něj zajímají zejména o konzultanty se znalostí technologií i byznysu, jednostranně zaměření odborníci mohou mít potíže s uplatněním. V příštím roce ale očekává pokračující oživení náboru IT specialistů korespondující s oživením trhu, očekávaným větším množství zakázek a poptávky firem po IT službách.

V rámci jednotlivých regionů se nejvýraznější nárůst nabídky objevuje v oborech konzultace, analýza ve středních Čechách (v porovnání s rokem 2009 se průměrná nabídka platu zvýšila o 54 procent) a vývoj aplikací systémů v Praze a na jižní Moravě, kde dosahuje 150 procent loňské průměrné nabídky.

IT konzultace jsou typickou oblastí, kde značně záleží na konkrétním regionu. Nárůst ve středních Čechách je ojedinělý, v Praze činí nárůst nabídky platu konzultanta přibližně deset procent, na jižní Moravě se nabídka proti loňskému roku zvýšila jen o čtyři procenta. Jižní Morava je naopak regionem, kde nejvýrazněji vzrostla nabídla pro softwarové architekty (o 41 procent).

LMC je 14 let nejvýznamnější operátor na českém elektronickém trhu práce a jedna z předních evropských e-recruitmentových společností. Provozuje službu www.jobs.cz určenou pro elitní pozice na domácím pracovním trhu a největší pracovní portál na českém internetu www.prace.cz. Nyní registruje 8500 firemních zákazníků z ČR i zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK