Ropa opět zdražuje, těží ze zklidnění situace kolem Irska

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. listopadu (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k růstu a částečně jim pomohlo zklidnění situace kolem problémů Irska. Ceny se v předchozích čtyřech dnech poměrně výrazně snížily, takže dnešní růst jen částečně smazal vysoké ztráty ze začátku týdne. K růstu cen ale podle analytiků přispívá i statistika, která ukázala pokles zásob ropy v USA.

Kolem 16:30 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 84,85 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší skoro o dvě procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila o trochu méně a její cena se dostala na zhruba 81,80 USD.

Ropa nechala takřka bez povšimnutí zprávu o růstu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, protože výsledek byl zhruba v souladu s odhady. Navíc počet Američanů, kteří požádali o podporu, se ve čtyřtýdenním průměru snížil o 4000 na zhruba 443.000 lidí, což je nejméně od začátku září 2008.

Finanční trhy jsou pod značným tlakem kvůli problémům, s nimiž se potýká část zemí na periferii eurozóny, v posledních dnech převážně Irsko. Dublin uvedl, že bude spolupracovat s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na řešení krize, která sužuje tamní bankovní sektor. Tím ale podle analytiků problémy se zadlužením Irska zdaleka nekončí.

"Myslím, že i když je zde pořád nejistota kolem toho, zda bude nutné Irsko zachraňovat, nebo ne, bude zde i vysoká fluktuace," podotkl analytik společnosti CMC Markets James Hughes. Ostatní analytici upozorňují, že trh s ropou si všímá i dalších zemí na periferii eurozóny. V popředí zájmu je opět Řecko, ale i Portugalsko.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 84,83 83,28 New York - Nymex WTI prosinec 81,82 80,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK