Kyperská Skoda chce Škodu Investment, bývalou Škodu Holding

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň/Brno 18. listopadu (ČTK) - Kyperská společnost Skoda Industry (Cyprus) Ltd. chce převzít 100 procent akcií pražské a.s. Škoda Investment, což je od počátku roku nové jméno Škody Holding a.s., tedy bývalých plzeňských strojíren Škoda. Spojením obou firem se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který informaci o zahájeném zjednodušeném řízení o fúzi zveřejnil na svých stránkách.

ÚOHS uvedl, že návrh podala společnost Skoda Industry se sídlem v kyperské Nikósii. Po schválení má nabýt 100 procent podílu na základním kapitálu a hlasovacích právech Škody Investment. K navrhovanému spojení dochází zejména v oblasti dopravního strojírenství, uvedl úřad.

"Škoda Industry je pouhý nástroj k realizaci nedávno oznámeného prodeje Škody Transportation Plzeň čtyřem fyzickým osobám (Marku Čmejlovi, Michalu Koreckém, Tomáši Krskovi a Jiřímu Divišovi, což jsou lidé z vedení Škody Investment), nic víc. To, co ÚOHS teď schvaluje, je realizace této transakce," řekl mediální zástupce plzeňských strojíren Miroslav Novák.

Transportation je po prosincovém prodeji Škody Power jihokorejskému Doosanu poslední škodováckou divizí. Škodovka už se tak nyní zabývá "pouze" výrobou tramvají, elektrických lokomotiv, vozů metra, příměstských vlaků a trolejbusů.

Po dokončení prodeje bude Škoda Transportation patřit zmíněným čtyřem osobám a Škoda Investment zůstane podle Nováka nadále ve vlastnictví Appian Group. Tuto nizozemskou investiční skupinu vlastní neznámé fyzické a právnické osoby. Pokud spojení Skoda Industry a Škody Investment schválí ÚOHS, tak by měl být prodej Škody Transportation dokončen ještě letos. Novák nekomentoval, proč má Skoda Industry sídlo na Kypru.

Skupina Škoda změnila svou vlastnickou strukturu letos v únoru. Podle informací z obchodního rejstříku se původní Škoda Holding přejmenovala na Škodu Investment a dále vznikla nová Škoda Holding s jiným identifikačním číslem a jinými orgány. Změny byly podle Nováka součástí restrukturalizace holdingu po prosincovém prodeji Škody Power.

Škoda Investment silně investuje do solárních elektráren. V Tuchlovicích na Kladensku má velký solárních park s výkonem 7,8 megawattu a v Plzni instalovala panely o výkonu 1,9 MW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK