Akcie v USA dopoledne stouply díky silnému zájmu o General Motors

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. listopadu (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne vzrostly díky silnému zájmu o primární veřejnou nabídku emise General Motors. Na trhu také zesílily naděje, že se Irsku podaří vyřešit své potíže s bankovním systémem a dluhy.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času posílil o 1,6 procenta na 11.180,4 bodu. Index Nasdaq Composite podle stránek Yahoo! Finance v 18 hodin SEČ stoupl na 2523,8 bodu se ziskem 1,9 procenta.

Před obchodováním v New Yorku rostly i akcie na evropských burzách. Americkému akciovému trhu pak pomohla v růstu i překvapivě silná čísla o aktivitě zpracovatelského průmyslu v jednom z regionů USA.

Finanční trhy v posledních dnech trápí obavy z toho, že Irsko bude další evropskou zemí, která potřebuje finanční pomoc. Do blízkosti fiskálního kolapsu se v květnu dostalo Řecko a ostatní evropské země mu spolu s Mezinárodním měnovým fondem musely pomoci, připomněla agentura AP.

Akcie největší americké automobilky General Motors se po zhruba roce a půl vrátily na burzu a hned v úvodu obchodování zpevnily asi o devět procent. Dostaly se tak těsně pod 36 dolarů, zatímco jejich zahajovací cena činila 33 dolarů za kus. Emise General Motors je největší primární emisí (IPO) ve Spojených státech a stále je šance, že bude i největší primární emisí na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK