Irské banky už dříve dostaly pomoc 35 miliard eur

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 18. listopadu (ČTK) - Banky v Irsku už před nedávnem řešily problémy s likviditou tím, že přijaly mimořádnou finanční pomoc v objemu skoro 35 miliard eur (téměř 863 miliard Kč) od tamní centrální banky. Ukázaly to záznamy ke konci října, které dnes zveřejnila právě centrální banka. Vláda v Dublinu mezitím ujistila vkladatele, že jejich peníze nejsou v ohrožení.

Irské banky jsou u kořene dluhové krize, která nyní Irsko sužuje. Kvůli vytrvalému zhoršování finanční situace země už z irských bank vybrali nemalé objemy vkladů především korporátní klienti, tedy podniky. Irsko je nyní kvůli nedobrému stavu svých bank v tak vážných problémech, že situaci už začal řešit Mezinárodní měnový fond spolu s Evropskou unií a Evropskou centrální bankou.

Data centrální banky ukazují, že objem úvěrů irským bankám v rámci mimořádné pomoci na posílení likvidity činil k 29. říjnu už 34,6 miliardy eur, a zvýšil se tak z 21,2 miliardy eur, kde byl koncem září. Žádné další podrobnosti centrální banka k těmto půjčkám neuvolnila.

Guvernér centrální banky Patrick Honohan podle agentury Reuters řekl, že tamní bankovní systém utrpěl masivní odliv vkladů. To byl podle něj i hlavní důvod, proč musela centrální banka intervenovat a zajistit tamním komerčním bankám mimořádnou likviditu.

"Měli jsme vytrvalý odliv vkladů. Kvůli tomu také mají banky možnost čerpat zdroje od irské centrální banky," řekl Honohan v rozhovoru pro irskou zpravodajskou stanici RTE. "Já jsem v situaci, kdy poskytuji mimořádné financování každé bance, pokud je to nutné. Mohu říci, že taková nutnost zde byla," dodal Honohan.

Odlivu vkladů v září částečně napomohla nejistota kolem toho, zda irská vláda poskytne garanci za firemní vklady, což nakonec učinila. Přední irské finanční ústavy Bank of Ireland a Irish Life & Permanent tento měsíc uvedly, že vklady firemní klientely se od té doby stabilizovaly. Allied Irish Banks, což je další významná banka v Irsku, se ke vkladům vyjádří v pátek.

Irští činitelé dnes ujistili vkladatele, že o peníze v bankách se nemusejí obávat, protože za ně ručí vláda. Řada lidí totiž přemýšlí o tom, jaké dopady by záchrana od EU a MMF měla na irské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK