Street View je ve 20 německých městech, není ale vidět vše

18.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamburk 18. listopadu (ČTK) - Služba Street View, kterou provozuje americká společnost Google a která poskytuje panoramatický obraz ulic, ode dneška v Německu funguje pro 20 největších městech. Právě Německo je ale zemí, kde má řada lidí obavy ze zneužití osobních údajů, což se projevilo i v kvalitě služby. Běžně tak jsou na snímcích rozostřené budovy a zakryté tváře náhodně vyfotografovaných lidí.

Google pořídil snímky ulic Berlína, Hamburku, Mnichova a dalších 17 velkých měst po celém Německu. Po zhruba dvou letech vášnivých debat mezi německou veřejností o tom, co je a co není soukromé, je možné od počítače procházet ulice německých měst a plánovat cestu.

Kvůli odporu, s jakým se záměr Googlu pořídit panoramatické snímky ulic pro službu Street View setkal u německé veřejnosti, americký podnik občanům Německa nabídnul to, co v jiných zemích nedělal: Němci měli možnost se ke snímkům vyjádřit dokonce ještě předtím, než Google službu spustil a záběry umístil na internet.

Google nicméně doufá, že postoj Němců ke službě Street View se časem změní. Němci jsou známí svou oblibou cestovat, na což Google hodně spoléhá a předpokládá, že lidé si službu nakonec oblíbí. Jednak se jim nabízí možnost prohlédnout si vlastní město, jednak se mohou předem seznámit s místem, kam se chystá. Této možnosti už přitom Němci hojně využívají, když se chystají do zahraničí.

"Víme, že Street View je velmi užitečný produkt," řekl zástupce Googlu Philipp Schindler, zodpovědný za severní a střední Evropu. "Vědí to i Němci, protože Němci patří k těm lidem ve světě, kteří službu Street View používají nejčastěji," dodal.

Google, který sídlí v Mountain View v americkém státě Kalifornie, službu Street View poprvé předvedl v roce 2007 ve Spojených státech. Od té doby už firma vytvořila panoramatické snímky ve 26 zemích světa, včetně České republiky. Služba je součástí mapového servisu a je možné ji aktivovat po dostatečném přiblížení sledovaného místa.

Kvůli službě Street View se Google dostal do sporu s úřady na ochranu osobních údajů nejen v Německu, ale i v dalších zemích, včetně USA. Google už pořídil snímky pražských ulic a část dálnice D1, dále například část Brna, Českého Krumlova a Olomouce. Kvůli správnímu řízení, které s Googlem od dubna vede Úřad pro ochranu osobních údajů, Google další snímky v České republice nepořizuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK