Americké akcie posílily díky nadějím na vyřešení irské krize

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek výrazně posílily díky nadějím na vyřešení irské bankovní krize. Na trh se po více než roce vrátila největší americká automobilka General Motors, která si připsala 3,6 procenta.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 1,57 procenta na 11.181,23 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,54 procenta na 1196,69 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,55 procenta na 2514,40 bodu.

Akcie GM během dne posílily o více než devět procent, později však o velkou část zisků přišly. Emise akcií GM je největší primární emisí (IPO) ve Spojených státech a stále je šance, že bude i největší primární emisí na světě.

Guvernér irské centrální banky Patrick Honohan ve čtvrtek uvedl, že Irsko zřejmě nakonec přijme od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) úvěrovou pomoc v rozsahu desítek miliard eur.

Na devizovém trhu euro ve čtvrtek díky poklesu obav ohledně Irska vykázalo nejvýraznější nárůst vůči dolaru za poslední dva týdny. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru posílila o 0,8 procenta na 1,3629 USD. V úterý se přitom propadla až na sedmitýdenní minimum 1,3446 USD, napsala agentura Reuters.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK