Japonské akcie posunuly pětiměsíční maximum, euro mírně oslabilo

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. listopadu (ČTK) - Ceny japonských akcií se během dnešního obchodování zpočátku opět zvyšovaly, většinu zisků ale jejich hlavní index před závěrem odevzdal. Podařilo se mu nicméně posunout pětiměsíční maximum a setrvat nad hranicí 10.000 bodů. Na devizových trzích se snížil kurz eura, většinu předešlých zisků si ale jednotná evropská měna udržela.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 8,76 bodu a den uzavřel vyšší o 0,09 procenta na 10.022,39 bodu. Ocitl se tak nejvýše od 22. června. Za celý týden pak přidal 3,1 procenta. Širší index Topix vzrostl o 0,08 procenta a uzavřel na 869,52 bodu.

Trh těžil z růstu zájmu zahraničních hedgeových fondů, které mají nyní Japonsko v oblibě. Snaží se využít příznivé situace, kterou navodil pokles kurzu japonského jenu. Vytrvalé zpevňování měny totiž bylo v posledních týdnech jednou z hlavních příčin, proč si japonský trh vedl hůř než zbytek akciových burz v Asii.

Během dne se ale na trh dostavila vlna vybírání zisků, která způsobila, že hlavní index tokijské burzy většinu přírůstku odevzdal. Během dne vystoupil až nad 10.130 bodů, nakonec ale uzavřel v blízkosti denního minima. Obchodníci se zdráhají před víkendem otevírat větší pozice a nejistotu pro ně představuje i delší volno, které kvůli oslavám Dne díkůvzdání bude příští týden ve Spojených státech.

Na devizových trzích se mírně snížil kurz eura, které tak smazalo menší část zisků z předchozích dnů. Euru částečně pomohlo dílčí zklidnění situace kolem irských dluhů, ačkoli problémy Irska a jeho bankovního sektoru nejsou zdaleka vyřešeny. Trh sleduje také Čínu, kde stále připadá v úvahu další zpřísnění měnové politiky.

"Myslím, že euro má to nejhorší za sebou," podotkl jeden z nejmenovaných dealerů, jehož citovala agentura Reuters. Euro oslabilo na sedmitýdenní minimum, a odevzdalo tak asi polovinu zisků, které postupně nabralo od konce srpna. Evropská měna se také dočkala vzpruhy po slovech šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, který obhajoval nové kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky, k němuž jeho úřad sáhnul.

Euro tak udrželo většinu zisků, které nashromáždilo od úterý, kdy bylo k dolaru na sedmitýdenním minimu. Za celý den euro oslabilo o 0,1 procenta na 1,3628 USD, od zmíněného úterního dna ale ještě drží zisk kolem jednoho procenta. Vůči japonskému jenu euro oslabilo o 0,3 procenta na 113,60 JPY, dolar k jenu klesl o 0,2 procenta na 83,39 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK