Výrobce počítačů Dell více než zdvojnásobil čtvrtletní zisk

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 19. listopadu (ČTK) - Americký výrobce osobních počítačů Dell ve třetím finančním čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 822 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč) z 337 milionů dolarů před rokem. Zisk byl podpořen růstem podnikových výdajů na modernizaci technologického vybavení a překonal očekávání analytiků. Dell navíc zlepšil celoroční výhled.

Tržby společnosti se ve čtvrtletí končícím v říjnu meziročně zvýšily téměř o pětinu na 15,4 miliardy dolarů. Ve čtvrtém finančním čtvrtletí očekává firma stabilní poptávku ze strany vládních i podnikových zákazníků a příznivý vývoj cen součástek.

Společnost nyní předpokládá, že za celý finanční rok vykáže nárůst provozního zisku o 28 až 32 procent. V předchozí prognóze přitom počítala s růstem o 18 až 23 procent. Akcie firmy po zveřejnění výsledkové zprávy posílily téměř o pět procent.

Největším výrobcem počítačů na světě je v současnosti americká společnost Hewlett-Packard. Dell soupeří o druhé místo s tchajwanským konkurentem Acer, napsala agentura Reuters.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK