NWR se za tři čtvrtletí přehoupla do zisku 163,6 milionu eur

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, se za první tři čtvrtletí letošního roku přehoupla do zisku 163,6 milionu eur (asi čtyři miliardy korun). Ve stejném období loňského roku firma hospodařila se ztrátou 69,1 milionu eur. ČTK to dnes sdělila firma. Tržby společnosti za devět měsíců meziročně stouply o 45 procent na 1,12 miliardy eur.

Společnost uvedla, že výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku odrážejí vyšší výnosy dosahované díky větším objemům prodeje koksovatelného uhlí a koksu a vyšším cenám v porovnání se stejným obdobím roku 2009.

"Všeobecné podmínky na trhu nadále vykazují pozitivní signály a poptávka ze strany ocelářských firem a producentů energie ještě více potvrzuje náš optimismus z předchozího roku, pokud jde o náš střednědobý a dlouhodobý výhled pro oblast střední Evropy," uvedl předseda představenstva NWR Mike Salamon.

V samotném třetím čtvrtletí NWR zisk proti předchozím třem měsícům snížila o 63 procent na 48,5 milionu eur. Byl tak nižší, než odhadovali analytici oslovení ČTK, kteří zisk očekávali mezi 60 až 72 miliony eur. Tržby společnosti ve třetím čtvrtletí mezičtvrletně stouply o pět procent na 408 milionů eur.

Celkový objem těžby uhlí za prvních devět měsíců roku 2010 byl o procento vyšší ve srovnání se shodným obdobím loňského roku. Externí prodeje uhlí se zvýšily o devět procent díky zlepšeným podmínkám na trhu v letošním roce, zejména na trhu s koksovatelným uhlím.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK