Francouzská GdF prý už nemá zájem o polskou energetiku Enea

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 19. listopadu (ČTK) - Francouzská společnost GdF Suez už nemá zájem o 51procentní státní podíl v polské elektrárenské skupině Enea, napsal dnes list Dziennik-Gazeta Prawna. Největší šance získat Eneu, jejíž celková hodnota je více než 11 miliard zlotých (zhruba 68,8 miliardy korun), má prý nyní jiná francouzská firma EdF.

Polské ministerstvo státního pokladu, které má privatizaci na starosti, tento týden oznámilo, že o prodeji společnosti Enea bude znovu jednat s více zájemci. Ačkoliv resort už před tím vedl exkluzivní jednání s polským podnikatelem Janem Kulczykem, nakonec se s ním na dokončení transakce nedohodl.

Podle různých zdrojů se do hry o Eneu vrátil GdF Suez, EdF, český Energetický a průmyslový holding, zájem o ni neztratil ani Kulczyk.

"GdF Suez se už nebude snažit získat 51procentní státní podíl v Enee," cituje dnešní Dziennik-Gazeta Prawna nejmenovanou osobu informovanou o této privatizaci. Největší šanci státní podíl ve společnosti Enea koupit má nyní EdF, která za ni ministerstvu nabídla o něco vyšší cenu než Kulczyk. Ten byl za třetí největší elektrárenskou skupinu v Polsku ochoten zaplatit více než 5,6 miliardy zlotých. Ještě silnější zbraní se ukázalo to, že EdF slíbil, že se bude finančně podílet na projektu výstavby první jaderné elektrárny v Polsku, píše deník.

Polské ministerstvo státního pokladu původně chtělo o novém majiteli státního podílu ve firmě Enea rozhodnout do konce letoška, nicméně nyní tento termín přesunulo na první čtvrtletí příštího roku. Prodej poznaňské elektrárenské společnosti byl jedním z hlavních pilířů privatizačních plánů polské vlády na letošní rok, která chtěla tímto způsobem získat 25 miliard zlotých. To se jí už podařilo splnit i bez prodeje společnosti Enea.

Ministerstvo státního pokladu ale mezi příjmy z privatizace počítá i 7,5 miliardy zlotých za prodej státního podílu v elektrárenské skupině Energa jedničce na polském trhu, státní společnosti PGE. Nicméně k této transakci ještě nedal definitivní svolení antimonopolní úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK