Zisk OTP klesl o třetinu na 31 miliard HUF, překonal však odhady

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 19. listopadu (ČTK) - Největší maďarská banka OTP vytvořila ve třetím čtvrtletí konsolidovaný zisk po zdanění 30,94 miliardy forintů (asi 2,8 miliardy Kč), což je meziroční propad o 33 procent. Banka uvedla, že za propadem je z valné části nedávno zavedená mimořádná daň, kterou vláda v Budapešti uvalila na finanční ústavy. Zisk před zdaněním se jinak zvýšil o 16 procent na 47,3 miliardy forintů (asi 4,2 miliardy Kč).

Analytici, které oslovil maďarský finanční server Portfolio.hu, v průměru očekávali, že zisk po zdanění klesne až na 21,3 miliardy forintů. Banka ve třetím čtvrtletí zaúčtovala náklady na bankovní daň v objemu 14,7 miliardy forintů. Nebýt mimořádné daně, čistý zisk by činil 45,4 miliardy forintů a byl by pouze mírně pod ziskem 45,9 miliardy forintů, který banka vytvořila loni ve třetím čtvrtletí.

Do rezerv na ztrátové úvěry OTP ve třetím čtvrtletí převedla 52,7 miliardy forintů, což je znatelný pokles proti druhému čtvrtletí, kdy OTP na tyto účely vynaložila rekordních 96,1 miliardy forintů. Částka za letošní třetí čtvrtletí znamená i výrazný meziroční pokles, protože loni ve třetím čtvrtletí činil objem rezerv na ztrátové úvěry asi 66,6 miliardy forintů.

Management očekává, že v tomto čtvrtletí banka mírně zvýší objem poskytnutých úvěrů, což jí umožní hospodářský růst na hlavních trzích, kde působí. Ve třetím čtvrtletí se objem úvěrového portfolia meziročně prakticky nezměnil, proti předchozímu čtvrtletí ale vzrostl zhruba o jedno procento. Náměstek ředitele László Bencsik na tiskové konferenci také řekl, že rezervy na ztrátové úvěry se v tomto čtvrtletí už příliš zvyšovat nebudou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK