Nissan prý koupí podíl v ruské automobilce AvtoVAZ

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. listopadu (ČTK) - Japonský výrobce automobilů Nissan Motor v příštím roce koupí desetiprocentní podíl v největší ruské automobilce AvtoVAZ. Uvedl to dnes šéf ruské státní společnosti Russian Technologies Sergej Čemezov. Russian Technologies kontroluje v AvtoVAZu čtvrtinový podíl. Stejné podíly vlastní rovněž ruská makléřská společnost Troika Dialog a francouzská automobilka Renault, která je partnerem Nissanu.

"Russian Technologies prodá čtyři procenta a Troika Dialog prodá šest procent," řekl Čemezov. Dodal, že jeho firma ohodnotila celý AvtoVAZ na 2,8 až 2,9 miliardy dolarů (zhruba 50 až 52 miliard Kč). Renault již dříve uvedl, že jeho aliance s Nissanem by mohla v AvtoVAZu získat až 50procentní podíl, napsala agentura Reuters.

Společnost AvtoVAZ hospodařila v letošní prvním pololetí s čistým ziskem 3,1 miliardy rublů (zhruba 1,8 miliardy Kč) po ztrátě 19,6 miliardy rublů před rokem. Firma, která vyrábí automobily Lada, nyní výrazně těží z vládní podpory prodeje automobilů.

AvtoVAZ se loni kvůli prudkému poklesu domácí poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské a finanční krize dostal na pokraj bankrotu. Před krachem ho zachránila ruská vláda. Podpora přišla rovněž ze strany Renaultu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK