Nájemce vyškovského pivovaru bude vybrán do konce roku

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. listopadu (ČTK) - Společnost Jihomoravské pivovary dnes zveřejnila podmínky obchodní veřejné soutěže na nájemce vyškovského pivovaru. Nájemce pivovaru bude vybrán ještě do konce roku. ČTK to zjistila z podmínek soutěže zveřejněných dnes na webu pivovaru.

Předmětem nájmu jsou vybrané nemovitosti, technologické vybavení pivovaru i ochranné známky. Zájemci o vyškovský pivovar se mohou hlásit do 10. prosince. Vítězný uchazeč bude znám nejpozději 16. prosince. Při hodnocení podaných návrhů bude nejdůležitější výše nájemného, které byla přisouzena váha 60 procent, následuje výše navrhované kauce (30 procent) a výše úplaty za výkon práv k ochranným známkám (deset procent).

Jihomoravské pivovary v podmínkách soutěže vyhlásily minimální výši ročního nájemného, která činí 2,5 milionu korun. Kromě toho musí vybraný uchazeč složit kauci ve výši minimálně dvojnásobku této částky.

Vyškovský pivovar je ve ztrátě už několik let. Loni vykázal ztrátu 30 milionů korun při tržbách téměř 34 milionů, předloni činila ztráta 9,7 milionu korun a o rok dříve zhruba 20 milionů. Dnes v provozu pracuje kolem 30 lidí, vyrábí zhruba 2000 hektolitrů piva měsíčně.

Nájemce hledalo ministerstvo zemědělství, které je stoprocentním vlastníkem akcií společnosti Jihomoravské pivovary, už letos v červnu. Osloveny byly dvě společnosti, které dříve projevily o účast v Pivovaru Vyškov zájem, a to AGC, spol. s.r.o. a AGRA Group a.s. Výběrové řízení bylo bez výsledku ukončeno koncem června. Vlastník pivovaru Kout na Šumavě Jan Skala, který chtěl ve Vyškově pokračovat ve výrobě, byl z tendru vyloučen.

Podle dřívějších informací z ministerstva bude kromě Skaly aktuálně poskytnuta nabídka nájmu také městu Vyškov, olomouckému arcibiskupství a Jihomoravskému kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK