Bernanke obhajuje QE2, obává se nezaměstnanosti a dezinflace

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. listopadu (ČTK) - Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke dnes obhajoval druhou fázi takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky (QE2), k němuž jeho instituce nedávno sáhla ve snaze podpořit největší světovou ekonomiku. Bernanke řekl, že k takovému kroku Fed přistoupil v obavách, že míra nezaměstnanosti zůstane delší dobu vysoko a že slabý růst povede k dezinflačnímu vývoji.

"Nejlepší způsob, jak nadále zajišťovat pevné ekonomické základy, které podpoří hodnotu dolaru i oživení globální ekonomiky, je prostřednictvím politiky, která ve Spojených státech povede k obnově silného růstu v kontextu cenové stability," řekl Bernanke na konferenci Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu.

Bernanke ve své řeči podrobil ostré kritice Čínu, která odmítá provést revalvaci měny a nechat na tržních silách, aby utvářely kurz jüanu. Bernanke hovořil hlavně o vysokých přebytcích, kterých Čína v důsledku své měnové politiky dosahuje.

Fed má v úmyslu v rámci QE2 do poloviny příštího roku odkoupit americké státní dluhopisy s delší dobou splatnosti v objemu asi 600 miliard dolarů. Reinvestovat ale bude i výnosy z papírů, které už koupil, takže celkem by mohl odkoupit až 950 miliard dolarů (asi 17,1 bilionu Kč).

Na konferenci vystoupil také šéf ECB Jean-Claude Trichet, hlavní ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, německý ministr financí Wolfgang Schäuble, řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu a další. Trichet řekl, že je důležitá politika siného dolaru, ke které se Spojené státy tradičně hlásí. Podle šéfa Fedu je klíčové zotavení americké ekonomiky, aby se zlepšil stav ekonomiky světové.

Ačkoli americká ekonomika už asi rok opět vykazuje růst, v poslední době se jeho tempo snižuje. Navíc míra nezaměstnanosti setrvává těsně pod deseti procenty, což podle Bernankeho ekonomice brání ve výraznějším oživení. Slabá poptávka pak nedostatečně podepírá cenovou hladinu, takže výsledkem je dezinflace, tedy postupný pokles inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK