Tabákové Philip Morris ČR za devět měsíců klesly tržby o 0,8 pct

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Největšímu tuzemskému výrobci cigaret, kutnohorské společnosti Philip Morris, se letos od ledna do konce září snížily tržby meziročně o 0,8 procenta na 8,5 miliardy korun. Konsolidované výsledky bez zahrnutí spotřební daně a DPH dnes zveřejnila firma. Tržby v tuzemsku se snížily o 5,1 procenta.

Výsledek podle firmy ovlivnil nižší objem prodejů v České republice, naopak příznivě působil vývoj cen na Slovensku a vyšší objem prodejů cigaret ostatním společnostem Philip Morris v rámci Evropské unie.

Pokles tržeb v tuzemsku Philip Morris odůvodnil poklesem odbytu v hodnotě 0,3 miliardy Kč, způsobeným zvýšením cen kvůli vyšším sazbám spotřební daně a DPH. "Tento pokles byl částečně eliminován příznivým vývojem cen v hodnotě 0,1 miliardy Kč," uvedla firma v tiskové zprávě.

Podle interních odhadů společnosti Philip Morris ČR se celkový trh cigaret v České republice za prvních devět měsíců roku 2010 snížil o 1,6 procenta na 15,8 miliardy kusů proti stejnému období roku 2009, a to zejména v důsledku zvýšení sazeb spotřební daně a DPH a jejich promítnutí do prodejních cen. Tento pokles byl však částečně vykompenzován vyšším objemem přeshraničního prodeje do Německa.

kri vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK