Šéf MMF: EU by měla omezit obchodní nerovnováhy

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 19. listopadu (ČTK) - Pokud chce Evropská unie řešit svůj vážný problém hospodářského růstu, měla by pracovat na omezení nerovnovážných obchodních a platebních bilancí mezi členskými zeměmi a usnadnit pohyb pracovních sil. Řekl to dnes výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn na bankovní konferenci ve Frankfurtu.

Šéf MMF se zmínil konkrétně o exportně orientovaném Německu, které by podle něj mělo povzbudit domácí poptávku. Podpořil tak evropské partnery Německa v čele s Francií, kteří si stěžují, že Německo s podporou eura, které mu zajišťuje pevný kurz, k nim příliš exportuje a zanedbává domácí poptávku. To pak u řady ostatních zemí, zejména z jižní Evropy, vede k vysokým obchodním a platebním deficitům. Právě rostoucí nekonkurenceschopnost ekonomik slabších zemí eura je podle ekonomů podstatou nynější dluhové krize Řecka, Irska a dalších "periferních" členů eurozóny.

"Stejně jako máme starost o globální nerovnováhy, měli bychom věnovat pozornost i nerovnováhám uvnitř eurozóny. Není prostě pravda, že přebytky jsou dobré a deficity špatné," řekl Strauss-Kahn. "Deficity běžných účtů platební bilance se v některých evropských zemích budou muset snížit a zároveň se bude muset ekonomický růst v jiných zemích, jako například zde v Německu, zaměřit více na domácí zdroje," dodal.

Německo je druhým největším světovým vývozcem po Číně. Jeho přebytek platební bilance je nyní kolem pěti procent, mírně pod šestiprocentní úrovní Číny. Jednání skupiny nejvýznamnějších zemí světa G20 se v posledním roce zaměřila na problém globálních nerovnováh, zejména otázku vysokého přebytku Číny proti hlubokým deficitům USA. G20 obecně doporučuje, aby se přebytkové země zaměřily na posílení domácí poptávky a deficitní země zvýšily míru úspor.

Názory těch, kdo poukazují na nadměrné exportní zaměření Německa a zvyšování jeho konkurenceschopnosti na úkor ostatních zemí eura, Berlín odmítá a doporučuje ostatním pracovat stejně usilovně jako Němci. Kancléřka Angela Merkelová tento týden na konferenci své strany CDU bránila německý model a prohlásila, že nedovolí, aby Německo bylo trestáno za svůj úspěch. "Nenecháme se mlátit za to, že exportujeme dobré zboží ´made in Germany´," řekla Merkelová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK