Vodné a stočné v Plzni zdraží oproti současné ceně o 34 procent

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. listopadu (ČTK) - Vodné a stočné v Plzni zdraží od ledna 2011 oproti současné ceně o 34 procent. Čtyřčlenná plzeňská rodina tak zaplatí za celý příští rok o 2450 korun více než dosud. Městská rada schválila, že Plzeňané budou vydávat od ledna za vodné a stočné 68,46 korun za metr krychlový včetně desetiprocentní DPH, letos 51 korun. Dosud nejvyšší meziroční nárůst je dán investicemi do vodohospodářských sítí v posledních letech. ČTK to řekla radní Helena Matoušová.

"Pro čtyřčlennou rodinu činí zvýšení nákladů o 203,50 Kč za měsíc při předpokládané spotřebě 35 metrů krychlových (35.000 litrů) na osobu a rok," dodala. Nová cena vodného bude 37,18 Kč/m3 a stočného 25,06 Kč/m3; celkem 62,24 Kč/m3 bez DPH.

Letos Plzeň zdražila meziročně o devět procent. Lednové zdražení bude historicky nejvyšší. Důvodem je fakt, že radnice zvýšila o 29 procent Vodárně Plzeň nájemné z vodohospodářské infrastruktury na 317 milionů korun ročně. "Nárůst nájemného vychází z modelů, které aplikovala EU prostřednictvím ministerstva životního prostředí na způsob financování obnovy vodohospodářské infrastruktury," řekl zástupce ředitele Vodárny Jan Kretek. Zdražení nájemného vychází z podmínek čerpání dotací. Údržba a obnova vodohospodářské sítě musí být samofinancovatelná a radnice proto musela zdražit. "Aby se Plzeň dostala na samofinancovatelnost, zvolila si nárůsty cen v rychlém sledu," vysvětlil Kretek. Obnovu a údržbu současného majetku, včetně nákladů na hrazení půjček na investice, tak město nemusí hradit z jiných zdrojů.

Podle radní se do úpravy cen v Plzni promítly investice do vodárenské infrastruktury z posledních let. Město muselo splnit podmínky přijatých dotačních titulů z EU na ukončenou stavbu Čistá Plzeň a rozběhnutý projekt Čistá Berounka. Vodárna dále doložila nutnost úpravy cen zvýšením ceny surové vody o 7,14 procenta, zdražením elektřiny o 5,5 procenta a platbou osmi milionů korun za znečištění v odpadních vodách, které souvisí s rekonstrukcí čistírny, dodala.

Plzeň se tak letos po dlouhodobém setrvávání ve spodní třetině cenového pásma českých měst vyhoupne mírně nad polovinu. Podobně na tom budou podle Kretka všechna města, která investovala do infrastruktury.

Tuzemským domácnostem podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR zdraží voda příští rok voda až o 15 procent. Čtyřčlenné domácnosti tak vzroste roční účet až o 1500 korun. Konečné ceny oznámí vodárenské společnosti na konci listopadu. Více zdraží voda v oblastech, kde firmy hodně investovaly do údržby a obnovy sítí. V současné době stojí vodné a stočné v průměru 65 až 70 Kč/m3.

Spotřeba vody v ČR v posledních letech trvale klesá. Lednové zdražení vody opět sníží její spotřebu v Plzni, která by měla být příští rok 96 litrů na osobu a den, zatímco letos 100 a loni 109 litrů. "Předpokládáme, že lidé budou s vodou opět více šetřit," uvedl Kretek. Například kupují pračky a myčky s menší spotřebou.

Ještě v roce 1989 přitom plzeňské domácnosti spotřebovávaly kolem 200 litrů na hlavu. Cena tehdy činila zhruba 80 haléřů za metr krychlový, z toho 60 haléřů stálo vodné. Litr pitné vody ale tehdy dotovaly podniky a stát, shodně zhruba třemi korunami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK