Ropa po zprávě z Číny obnovila pokles, WTI klesla pod 81 dolarů

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes obnovily pokles a americká lehká ropa WTI se vrátila pod 81 dolarů za barel. Počáteční zisky smazala zpráva, že čínská centrální banka opět zvýšila povinné minimální rezervy komerčních bank. To investorům naznačuje, že Čína v brzké době zřejmě zvýší i úrokové sazby, aby zabránila dalšímu růstu inflace.

Cena WTI po 16. hodině SEČ ztrácela na čtvrteční závěr zhruba dolar a pohybovala se mírně pod 81 dolary za barel. Dopoledne se sice vyhoupla až na 82,75 USD, po zprávě z Číny však klesla až na 80,59 dolaru. Severomořská ropa Brent oslabila o 80 centů na 84,25 USD.

Čína dnes nařídila tamním bankám, aby o dalšího půl procentního bodu zvýšily objem povinných minimálních rezerv. K podobnému kroku přistoupila za poslední dva týdny už podruhé. Země se snaží zchladit úvěrovou aktivitu a omezit inflaci, která přesáhla hranici čtyř procent a je nejvyšší za více než dva roky.

Předpokládá se, že zvýšení minimálních rezerv je předzvěstí zvýšení úrokových sazeb, které zřejmě ropu dál oslabí. "Myslím, že dopad je dnes omezený, protože nejde o zvýšení úroků, ale jen minimálních rezerv," řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritsch. "Teprve až skutečně zvýší úroky, bude to mít na ropu opravdu negativní dopad," dodal.

Pozornost trhu se nadále zaměřuje na irskou bankovní a dluhovou krizi, kde se v příštích dnech čeká oznámení o mezinárodní finanční pomoci. "Oznámení o určité finanční pomoci Irsku je zřejmě otázkou bezprostřední budoucnosti," řekl analytik společnosti Gain Capital Forex.com Daniel Hwang.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:25 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 84,24 85,05 New York - Nymex WTI prosinec 80,88 81,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK