Akcie v uplynulém týdnu klesly, index PX oslabil o 0,74 procenta

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX klesl o 0,74 procenta na 1147,1 bodu. Nejvíce rostoucím titulem týdne byla síť autobazarů AAA Auto, nejvýrazněji naopak oslabily akcie developerské společnosti ECM.

Podle analytika společnosti Atlantik FT Milana Lávičky pražská burza zaznamenala z pohledu vývoje indexu PX v uplynulém zkráceném týdnu poměrně klidný vývoj bez výraznějších výkyvů. "Světové trhy byly negativně ovlivněny především vývojem okolo zadluženého Irska, které již potvrdilo, že jedná o podmínkách úvěru ze záchranného fondu eurozóny. K tomu se dále přidala další revize rozpočtového schodku Řecka za tento rok z 13,6 na 15,4 procenta," dodal.

Společnost AAA Auto dnes zveřejnila své výsledky ke konci září. Firma zdvojnásobila meziročně čistý zisk na 3,4 milionu eur, tedy zhruba 83,8 milionu korun. Tržby stouply o 15,5 procenta na 148,7 milionu eur, tedy asi 3,7 miliardy Kč. "Společnost tak potvrzuje návrat k ziskovému hospodaření, kterého po restrukturalizaci dosáhla již vloni, a její čistý zisk momentálně zaznamenává znatelnou růstovou dynamiku, ač ještě zdaleka nedosahuje předkrizových úrovní," uvedl Lávička. Solidní výsledky tak podle něj přispěly k tomu, že AAA Auto bylo s týdenním posílením o dvě procenta nejvíce rostoucím titulem v rámci systému SPAD. Dnes titul posílil o 0,69 procenta na 19,01 koruny.

Již v úterý po zavření trhu oznámila své výsledky společnost ECM. "Ve všech segmentech došlo k výraznému zhoršení výsledků a čistá ztráta se také v důsledku přecenění a prodeje investičního majetku prohloubila za třetí čtvrtletí na 70 milionů EUR (zhruba 1,729 miliard Kč)," uvedl Lávička. Akcie tak podle něj reagovaly výrazným propadem, za týden o 25,5 procenta, tedy nejvíce v rámci pražské burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK