Akcie v USA dopoledne klesly; Čína přiměla banky zvýšit rezervy

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (ČTK) - Akcie amerických firem dopoledne v New Yorku klesly. Důvodem je, že Čína přiměla banky zvýšit rezervy, aby přibrzdila inflaci. O kroku se několik dnů spekulovalo. Investoři se zaměřili na zprávy ze zahraničí, protože dnes na trh nepřišly žádné významné ekonomické statistiky z USA.

Klíčový index Dow Jones se během newyorského poledne snížil na 11.165,6 bodu a index Nasdaq Composite byl v 18 hodin SEČ na 2512,1 bodu. Oba indexy tak za dopoledne oslabily zhruba o desetinu procenta.

Čínská vláda oznámila bankám, že musejí držet vyšší rezervy. Opatření má brzdit poskytování úvěrů, aby se předešlo cenovým bublinám a tlumila se inflace. Ta v Číně minulý měsíc vzrostla nejvýše za více než dva roky. Mezi investory také sílí očekávání, že Čína zvýší klíčové úrokové sazby.

Zvýšení sazeb a minimálních bankovních rezerv zbrzdí rostoucí čínskou ekonomiku. Její expanze je přitom důležitá pro světový hospodářský růst a firemní zisky, protože se tempo oživování světové ekonomiky zpomaluje. Čína přiměla banky zvednout rezervy podruhé za poslední dva týdny.

Po zprávě z Číny mírně klesly i ceny komodit. Země je významným dovozcem surovin a každý náznak pomalejšího růstu její ekonomiky snižuje poptávku po ropě, kovech a dalších komoditách, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z portálu Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK