Americké akcie zakončily týden mírným ziskem, zpevnilo také euro

19.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes dokázaly smazat počáteční ztráty a všechny tři hlavní indexy nakonec uzavřely v mírném zisku. Velký zájem byl o akcie polovodičových firem, kterým pomohly příznivé výsledky hospodaření společnosti Marvell Technologies, na trh ale nepříznivě působily zprávy o dalším zpřísnění měnové politiky v Číně. Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura.

Dow Jonesův index přidal 22,32 bodu a den uzavřel pevnější o 0,2 procenta na hodnotě 11.203,55 bodu. Během dne přitom spadl až pod 11.120 bodů a měl ztrátu kolem půl procenta. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,25 procenta na 1199,73 bodu, index Nasdaq Composite si připsal 0,15 procenta na 2518,12 bodu.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o méně než 0,1 procenta, index S&P 500 přidal 0,04 procenta. Hůř je na tom index Nasdaq, který jako jediný z této trojice zůstal ve ztrátě. Ta je ale naprosto minimální, činí pouhé čtyři tisíciny procenta.

Čína dnes nařídila tamním bankám, aby o dalšího půl procentního bodu zvýšily objem povinných minimálních rezerv. K podobnému kroku přistoupila za poslední dva týdny už podruhé. Země se snaží zchladit úvěrovou aktivitu a omezit inflaci, která přesáhla hranici čtyř procent a je nejvyšší za více než dva roky.

Akciové trhy za sebou mají delší období růstu, které začalo na konci léta a vydrželo prakticky až do začátku listopadu. Konec roku by se tak podle analytiků mohl nést ve znamení slabšího růstu a patrně výraznějšího kolísání než dosud. Například index S&P 500 za poslední dva týdny oslabil asi o 2,5 procenta, nicméně od začátku roku má stále ještě zisk asi sedm procent.

Finanční trhy v posledních týdnech reagují především na vývoj v Irsku, které má problémy s bankami a nyní jedná o přijetí mezinárodní pomoci. Ta bude patrně dohodnuta v nejbližších dnech a během příštího týdne by měly být známy i podrobnosti. Potíže Irska tak doléhaly hlavně na euro, které za poslední dva týdny znatelně oslabilo. Naděje na vyřešení irských dluhů ale v závěru týdne euro povzbudily.

"Dopady bankovní krize se v nadcházejících letech projeví v irské politice i v ekonomice. Z globální perspektivy se ale zdá, že to napětí v Irsku už přestává mít vliv, což euru pomáhá," řekla podle agentury Reuters hlavní analytička finančního ústavu Rabobank Jane Foleyová.

V závěru obchodování v New Yorku euro vykazovalo vůči dolaru nárůst o 0,3 procenta na 1,3678 USD. Už se tak poměrně výrazně odpoutalo od sedmitýdenního minima 1,3446 USD, na které spadlo během tohoto týdne. Vůči japonskému jenu euro zpevnilo o 0,1 procenta na 114,06 JPY, dolar k jenu zůstal prakticky beze změn na 83,48 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK