V USA skončily další tři menší banky, letos už jich je 149

20.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. listopadu (ČTK) - Americké regulační úřady nechaly zavřít další tři malé banky, které nezvládají dopady finanční krize. Od začátku roku už ve Spojených státech muselo skončit 149 finančních ústavů, jejichž počet už je vyšší než za celý loňský rok. Úřady předpokládají, že případy krachů bank vyvrcholí právě letos, kdy končí většinou už jen menší banky s aktivy do miliardy dolarů.

Skončit musel finanční ústav First Banking Center z Burlingtonu ve státě Wisconsin, který měl aktiva za 750,7 milionu dolarů (asi 13,6 miliardy Kč). Vklady z této banky nyní převezme její rival First Michigan Bank z města Troy v sousedním státě Michigan.

Druhou bankou, která musela skončit, je Gulf State Community Bank z města Carrabelle na Floridě. Banka měla aktiva v objemu 112,1 milionu dolarů (asi dvě miliardy Kč). Vklady převezme ústav Centennial Bank, který sídlí ve městě Conway v Arkansasu. Centennial Bank je součástí ústavu Home BancShares.

Jako třetí končí finanční ústav Allegiance Bank of North America z Bala Cynwyd v Pensylvánii. Jeho aktiva dosahovala 106,6 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy Kč), vklady klientů nyní převezme VIST Bank z Wyomissingu, rovněž v Pensylvánii.

Krachy bank v USA řeší Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Banka, která má problémy, je zpravidla uzavřena na konci pracovního týdne, přes víkend se zajistí převod vkladů do nové banky, takže a v pondělí ráno mají klienti vklady k dispozici v nové bance. Vklady nad limit zákonného pojištění si lidé mohou pojistit u komerčních pojišťoven.

FDIC má 23. listopadu oznámit, jak si americké banky stojí a jak velké zisky odvětví finančních služeb v USA ve třetím čtvrtletí vytvořilo. Šéfka FDIC Sheila Bairová nedávno řekla, že i když celkový počet krachů bank bude letos vyšší než loni, celkový objem aktiv ve zkrachovalých bankách už zřejmě bude nižší. Největším případem krachu banky v důsledku finanční krize je v USA banka Washington Mutual. Ta zkrachovala v září 2008 a měla aktiva za 307 miliard dolarů (asi 5,5 bilionu Kč).

FDIC v říjnu snížila odhad nákladů v souvislosti s krachem bank na pětileté období do roku 2014 na 52 miliard dolarů. Do té doby počítala s částkou asi 60 miliard USD. Fond pojištění vkladů, který je součástí FDIC a do něhož přispívají banky, klientům garantuje vklady až do výše 250.000 dolarů (asi 4,5 milionu Kč) na jeden účet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK