Irish Times: Plán snížení deficitu Irsko zveřejní v úterý

20.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 20. listopadu (ČTK) - Čtyřletý plán snížení rozpočtového deficitu, na němž pracuje vláda v Dublinu, bude zveřejněn v úterý. Napsal to dnes irský list Irish Times. Informované zdroje očekávají, že krátce poté budou dohodnuty i podmínky mezinárodní finanční pomoci, která má vyřešit problémy, s nimiž se potýká irský bankovní sektor.

V Dublinu jsou nyní představitelé Mezinárodního měnového fondu a Evropské komise a jednají tam právě o pomoci irským bankám. Potíže, s nimiž se tamní bankovní sektor potýká, a také obavy kolem plánů restrukturalizace dluhů eurozóny v posledních dnech poslaly náklady na obsluhu irského dluhu na nová maxima.

Irsko v říjnu zdvojnásobilo odhad částky nutné na stabilizaci svých veřejných financí. Nyní kabinet předpokládá, že pokud má země do roku 2014 dostat rozpočtový deficit pod kontrolu, bude potřebovat kolem 15 miliard eur (přes 370 miliard Kč). Tamní ministr financí Brian Lenihan řekl, že jedině tímto způsobem nebude jeho země potřebovat záchranu. Ani tato slova ale trhy neuklidnila.

Šéf irské centrální banky Patrick Honohan tento týden přiznal, že Irsko potřebuje půjčku v řádu desítek miliard eur. Těmito penězi chce Irsko stabilizovat bankovní sektor, který je v tak špatném stavu, že se neobejde bez trvalého přísunu peněz od Evropské centrální banky (ECB). Irské banky za poslední půlrok registrují i citelný odliv vkladů.

Irish Times píšou, že irská vláda se datum zveřejnění čtyřletého plánu snaží urychlit, aby bylo zřetelné, že jde o návrh vlády a ne činitelů MMF či eurozóny. Popularita kabinetu je teď na bodu mrazu a vláda si jen tak tak v parlamentu drží těsnou většinu. O úterý jako o termínu zveřejnění fiskálního plánu ale zatím hovoří jen Irish Times, mluvčí vlády agentuře Reuters řekl, že plán bude zveřejněn začátkem příštího týdne.

Až kabinet předloží čtyřletý fiskální plán, na řadu by měly přijít podmínky, za kterých by Irsko mohlo čerpat mezinárodní pomoc. Informované zdroje tvrdí, že Irsko by mohlo potřebovat 45 až 90 miliard eur (1,1 až 2,2 bilionu Kč). Tak široký interval je dán tím, že zatím není jasné, zda Irsko bude potřebovat pomoc jen svůj bankovní sektor, nebo zda bude chtít pomoci i s veřejným dluhem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK