Irská vláda jedná o plánu úspor, zveřejní jej asi až v úterý

21.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 21. listopadu (ČTK) - Irský premiér Brian Cowen dnes svolal členy svého kabinetu, aby s nimi projednal poslední úpravy čtyřletého plánu úsporných opatření. Vláda chystá drastické výdajové škrty a počítá i se zvyšováním daní. Musí totiž najít zhruba 15 miliard eur (přes 370 miliard Kč), aby stabilizovala veřejné finance. Podrobnosti plánu ale podle zdrojů asi nebudou známy dříve než v úterý.

Vláda přitom nemá času na zbyt. V Dublinu už jsou zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky (ECB), kteří už zkoumají vládní finance a čekají, jaký úsporný plán vláda navrhne.

Irsko potřebuje snížit deficit tak, aby se vešlo do limitu, který povolují pravidla eurozóny. Ta předpokládají, že deficit může být pouze do tří procent hrubého domácího produktu. Na tuto úroveň se chce Irsko dostat do roku 2014. V letošním roce má deficit vystoupit až na 32 procent HDP, což bude rekord v moderní evropské historii.

Za špatným stavem veřejných financí jsou částečně dopady finanční krize. Situaci ale výrazně zhoršila snaha vlády pomoci bankovnímu sektoru. Na záchranu pěti největších irských bank už vláda vynaložila kolem 45 miliard eur (asi 1,1 bilionu Kč) a situaci teď nezvládá.

Mise MMF, ECB a Evropské unie je v Dublinu od čtvrtka. Nejprve se chce podrobně seznámit se stavem veřejných financí a podle toho navrhne, jak by šlo Irsku pomoci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK