QR jde na burzu, je to největší australské IPO za deset let

21.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 21. listopadu (ČTK) - Australský stát Queensland prodal 60 procent akcií železniční společnosti QR National, která se zabývá hlavně přepravou uhlí. Za akcie majitel získal 4,05 miliardy australských dolarů (AUD; zhruba 72 miliard Kč), což z prodeje činí největší primární nabídku akcií (IPO) v Austrálii za posledních deset let.

Poptávka po akciích ale nebyla nijak závratná, což naznačuje, že až se akcie v příštích dnech objeví na burze, jejich debut nemusí být nejlepší. Cena za jednu akcii byla stanovena na 2,55 australského dolaru, což je na spodní hranicí pásma.

Zatímco samotná emise akcií tamní vládě vynesla zmíněných 4,05 miliardy dolarů, vláda nakonec získá zhruba 4,6 miliardy AUD (téměř 82 miliard Kč). Dostane totiž ještě dividendy a splátku dluhu. V oblasti Asie a Tichomoří bez Japonska je to letos pátá největší primární nabídka akcií.

QR National se spoléhá převážně na přepravu uhlí, které se těží právě v Queenslandu. Odtud uhlí putuje na vagonech QR National do přístavu, kde se nakládá a na tankerech putuje do Číny.

Vláda Queenslandu novým investorům sdělila, že mohou od své investice výhledově očekávat silný růst. Na trhu přesto panují obavy, že až se akcie v pondělí objeví na burze, mnoho zájemců nebude. Vláda se totiž zároveň s prodejem 60procentního podílu ve firmě zavázala, že zbývajících 40 procent si ponechá jen do roku 2012.

"Žádný ohňostroj se v úvodu obchodování rozhodně čekat nedá," poznamenal jeden z finančních manažerů, jehož citovala agentura Reuters. "Dlouhodobý přínos ale vidím," dodal. Část investorů ale za problematický považuje právě zmíněný příslib vlády Queenslandu nechat si zbylý podíl jen tak krátkou dobu. To v mnohých vzbuzuje obavy, že vláda po roce 2012 začne trh zaplavovat svými akciemi, což může jejich kurz snížit.

Bankéři nabídku akcií QR National podporovali tvrzením, že je to byznys, který má přímou expozici vůči rychle rostoucí čínské ekonomice. Experti se ale domnívají, že cena, za kterou se akcie prodávaly, v nejbližší době moc prostoru k růstu nedává. Cena je totiž více než jednadvacetinásobkem zisku na akcii, který analytici očekávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK