Analytici: Palladium má lepší vyhlídky na růst cen, než jiné kovy

21.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Palladium má ze skupiny drahých kovů patrně nejlepší vyhlídky na další cenový růst. Shodují se na tom analytici, kteří sledují komoditní trhy. I když se cena palladia od začátku roku zvýšila už asi o 70 procent a vytrvale roste už několik let, k dalšímu růstu by měla přispět trvající vysoká poptávka v Číně a také nejasný postoj Ruska k budoucímu prodeji zásob kovu.

Palladium, stejně jako jeho sesterský kov platina, se hojně využívá při výrobě katalyzátorů. Zatímco platina se přidává do katalyzátorů určených převážně pro naftové motory, palladium je v katalyzátorech pro motory benzinové. A právě Čína, stejně jako například Spojené státy, je trhem benzinovým. Výroba automobilů v Číně vykazovala silný růst i během nedávné krize a po jejím odezněním roste ještě rychleji.

Palladium se tradičně prodává za nižší cenu než platina, v současné době stojí jedna unce (oz; 31,1 gramu) palladia zhruba 700 dolarů, zatímco unce platiny se prodává za zhruba 1670 USD/oz. Poměr ceny platiny k ceně palladia se tak snížil pod 2,4, zatímco ještě loni v únoru činil 5,52, což byl zároveň dosavadní rekord.

Vzhledem k tomu, že palladium a platina mají v průmyslu podobné využití, lze podle analytiků z klesajícího cenového poměru mezi oběma kovy snadno odvodit, že za silným růstem ceny palladia stojí převážně Čína. Respektive její automobilový sektor.

"Čína se stala motorem světové ekonomiky. Silnější růst ceny palladia proti cenně platiny je toho jen důkazem," řekl analytik finančního ústavu Commerzbank Eugen Weinberg. A podobně situaci vidí i finančník George Soros: "Až do krize byl motorem světové ekonomiky americký spotřebitel. Teď se tím motorem stala čínská ekonomika," řekl.

Cena palladia se v současné době pohybuje kolem nejvyšších hodnot za posledních devět let. Přestože od ledna se zvýšila už asi o 65 procent, v příštím půlroce by podle analytiků společnosti Johnson Matthey mohla ještě o dalších 25 procent vzrůst. Johnson Matthey se věnuje zpracování palladia a kromě toho sleduje hlavní parametry vývoje nabídky a poptávky.

Zatímco poptávka po palladiu zůstane podle většiny analytiků dál vysoká, vývoj nabídky je předvídatelný mnohem hůře. Velkou neznámou je postoj Ruska k jeho zásobám. Velká část palladia se totiž dostává na trh právě z Ruské federace. Pokud se objem dodávek z Ruska citelně sníží, může být trh příští rok v deficitu. A to by zřejmě znamenalo i další růst cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK