Irsko žádá o finanční pomoc, partneři už se žádostí zabývají

21.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Londýn/Dublin 21. listopadu (ČTK) - Irsko se rozhodlo požádat mezinárodní komunitu o finanční pomoc a partneři Irska v Evropské unii už se žádostí zabývají. Podle zdrojů televizní stanice Sky News kvůli Irsku jednali i představitelé nejvyspělejších zemí G7 a stále jednají ministři financí eurozóny. Jejich schůzka se koná prostřednictvím telekonference a podle některých účastníků by mohla trvat i několik hodin.

Jeden z činitelů francouzského ministerstva financí podle agentury AP řekl, že se ministryně Christine Lagardeová zapojila do narychlo svolané telekonference s ostatními ministry eurozóny. Podle něj se tak stalo po tom, co se Irsko stalo druhou zemí EU, která požádala o záchranný úvěr. Ze slov zdroje tedy vyplývá, že Irsko už o pomoc formálně požádalo.

Krátce předtím uvedlo britské ministerstvo financí, že je připraveno Irsku pomoci a poskytnout mu půjčku. Její výši ale úřad neupřesnil. Velká Británie není členem eurozóny, uvedla však, že je v jejím zájmu, aby dobře fungovala celá irská ekonomika i její bankovní sektor.

Zatím stále není jasné, v jaké výši Irsko pomoc dostane. Ministr financí Brian Lenihan hovoří o desítkách miliard eur, různé zdroje ale spekulují o částkách, které se pohybují od 45 miliard až asi do 120 miliard eur. Sky News za reálné pásmo označuje 80 až 110 miliard eur (od 1,9 až 2,7 bilionu Kč). To je víc, než se původně čekalo.

"Konkrétní částka se teď říci nedá, jsme uprostřed konzultací," citovala německá televize ZDF tamního ministra financí Wolfganga Schäubla. "Irsko si podalo žádost (o finanční pomoc) a teď se na ní pracuje. Má to nejvyšší prioritu," uvedl Schäuble.

Pomoc Irsku by měla být poskytnuta částečně ve formě úvěrů a částečně ve formě garancí za úvěry. Bude k tomu patrně využit evropský stabilizační fond, který vznikl letos na jaře v reakci na problémy Řecka. Na jeho záchranu EU a MMF vynaložily kolem 110 miliard eur (kolem 2,7 bilionu Kč), které může země čerpat v příštích třech letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK