Valná hromada ČEZ by dnes měla rozhodnout o dozorčí radě

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Mimořádná valná hromada energetické společnosti ČEZ, svolaná na žádost ministerstva financí, by dnes měla rozhodnout o personálním složení dozorčí rady. Valná hromada bude schvalovat nedávnou kooptaci předsedy dozorčí rady a šéfa premiérových poradců Martina Římana (v radě za ODS) a místopředsedy Eduarda Janoty (za TOP 09). Ze zbývajících šesti míst podle médií dvě připadnou ODS, dvě TOP 09, po jednom získají zástupci ČSSD a Věcí veřejných.

Chystané změny nedávno potvrdili Hospodářským novinám ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i šéf dozorčí rady Říman.

Podle dnešního vydání HN a také podle serveru Týden.cz bude předsedou dozorčí rady opět Říman a místopředsedou Janota. Za ODS podle HN v dozorčí radě usedne kromě Římana také předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka a ekonom Lubomír Lízal. TOP 09 bude kromě místopředsedy Janoty zastupovat Zdeněk Hrubý, který je členem dozorčí rady ČEZ od roku 2003, a Ivo Faltýn, poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí. Věci veřejné bude zastupovat vrchní ředitel pro ekonomiku na ministerstvu dopravy Lukáš Hampl. Opoziční sociální demokraté si za svého zástupce zvolili Jana Kohouta, bývalého ministra zahraničí ve vládě Jana Fischera, informují Hospodářské noviny.

Také server Týden.cz uvedl, že za ČSSD by měl v dozorčí radě ČEZ usednout bývalý ministr zahraničí Kohout, jedno křeslo za TOP 09 by mělo připadnout Zdeňkovi Hrubému. Podle dnešního vydání týdeníku Euro se má stát dalším členem dozorčí rady současný šéf a předseda představenstva Severočeských dolů Jan Demjanovič. Podle Eura není na programu dne odvolání ředitele elektrárenské firmy Martina Romana. "Dění ve firmě ovlivňuje především ministr financí Kalousek, a jeho vztahy s Romanem jsou spíše přátelské. Roman ve firmě zůstane," tvrdí informovaný zdroj Eura.

Odměna pro Římana bude 105.000 korun za měsíc plus životní kapitálové pojištění. Janota má ve smlouvě zveřejněné na stránkách ČEZ uvedenou měsíční odměnu 84.000 korun a rovněž pojištění, uvedl server Týden.cz, podle kterého členům dozorčí rady ČEZ přísluší rovněž podíly na tantiémách, pokud jsou odsouhlaseny valnou hromadou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK