Japonské akcie zpevnily na nové pětiměsíční maximum

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden dalším posílením a jeho hlavní index stoupl o téměř jedno procento na nové maximum za pět měsíců. K nákupům japonských akcií investory nyní povzbuzuje oslabování kurzu jenu. Na devizovém trhu v Asii všeobecně zpevnilo euro, které ožilo díky dohodě o mezinárodní finanční pomoci Irsku.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru vzrostl o 0,9 procenta na 10.115,19 bodu, nejvyšší úroveň od 21. června. Během obchodování se dostal až na pětiměsíční maximum 10.157,97 bodu.

Japonský akciový trh získal minulý týden více než tři procenta a od počátku listopadu více než deset procent zejména díky nákupní aktivitě zahraničních fondů. Tu podnítil pokles japonské měny, která se vůči dolaru vymanila z 15letého maxima z počátku měsíce. Kvůli předešlému růstu jenu a oslabování japonské ekonomiky však Nikkei od počátku roku nadále ztrácí téměř čtyři procenta.

Na evropském trhu euro výrazně rostlo, protože Irsko požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond oficiálně o poskytnutí pomoci v jeho bankovní a rozpočtové krizi. Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF budou ode dneška pracovat na detailech pomoci a zdroje mluví o úvěru v rozsahu 80 až 90 miliard eur (až 2,23 bilionu Kč).

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování posílilo o 0,6 procenta na 1,3760 USD a proti jenu stouplo o 0,5 procenta na 114,75 JPY. Dolar k jenu nepatrně klesl na 83,40 JPY, zůstal však daleko od 15letého minima 80,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK