Britský řetězec Tesco plánuje expanzi v Číně

22.11.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Britský maloobchodní řetězec Tesco hodlá během příštích pěti let více než zdvojnásobit počet svých hypermarketů v Číně na více než 200. Jeho tržby na čínském trhu by se díky tomu měly zečtyřnásobit na zhruba čtyři miliardy liber (115 miliard Kč) ročně. Uvedla to dnes firma.

Firma nyní v Číně provozuje 82 hypermarketů a čtyři nákupní střediska Lifespace. Expanze na čínském trhu podle společnosti přinese vysokou úroveň ziskovosti. Někteří analytici nicméně varují před náklady a riziky této expanze, protože podobné plány v Číně mají také další velké maloobchodní podniky, napsala agentura Reuters.

Tesco uvedlo, že Čína nabízí "bezkonkurenční příležitost na velkém a rychle rostoucím trhu". Upozornilo, že Čína by měla mít do roku 2025 přes 220 měst s více než milionem obyvatel, zatímco v Evropě je takovýchto měst v současnosti pouze 35.

Tesco je za konkurenty Wal-Mart a Carrefour třetí největší maloobchodní společností na světě a působí i v České republice. V tuzemsku bylo Tesco loni třetím největším maloobchodním prodejcem. Společnost Tesco Stores ČR zde provozuje 68 hypermarketů, 41 supermarketů, 25 prodejen Tesco Expres, šest obchodních domů a 18 čerpacích stanic.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK